duminică, 4 septembrie 2011

BIJUTERIA si GABLONTUL



Bijuteria si gablontul sau
Vesela poveste a vecinei de la 2

Vecina de la 2 e semidocta. Chiar daca nu crezi, acesta e un compliment la care vecina cu pricina este extrem de sensibila. Explicatia e simpla si oarecum de bun simt: in lume exista putini docti si prea multi prosti (eu as fi zis ignoranti, dar explicatia ii apartine ). Aparat de masura pentru nivelul de doct nu exista, asa ca, pentru o fata de la tara cu liceu agricol terminat, a fi semidoct e o performanta in sine.
In sistemul de valori al vecinei intra de-a valma job-ul cultural (a prins un post bun de femeie de serviciu la muzeu), romanul universal contemporan cu exegeza avizata asupra operei integrale a Sandrei Brown, o natura statica flamanda cusuta in cruciulite. La acestea se adauga cu tuse puternice, vastele cunostinte despre gestatia sobolanilor (experienta din zootehnie conteaza mult pentru un semidoct!) si despre efectul posircii asupra libidoului.
Ca sa nu existe nici un dubiu, va spun clar: vecina de la 2 e o doamna! Are mantou de blana ecologica si caciula de vulpe veritabila. Si, desigur, e “poligloata”; stie spaniola de acasa (TV!) si engleza din cantece. Mai lucreaza acum la italiana. Ii iese perfect de cand s-a intors de la sora-sa din Milano (a stat doua saptamani cu drum cu tot). Acum si romana pe care si-o aminteste destul de bine are o muzicalitate aparte, cu accente italienesti la fel de apetisante ca niste spaghetti cu mustar.
In sprijnul modelului cultural, vecina vine cu o comparatie stilistica care m-a emotionat profund: e semidocta ca un gablont la gatul unei fecioare fara noroc. Ca daca era cu noroc, fecioara ar fi avut un lant de aur si vecina ar fi facut facultate in loc de …,dar sa fie copilul sanatos, ca facultate au toti prostii. Ca iaca, pana la urma Giovani (fost Gigi pana sa plece-n Italia la neamuri) a luat-o si de nevasta si aduce tot banu-n casa. Drept e ca ar fi putut fi si el mai citit, ca sa aiba si ea cu cine sa faca seara o conversatie la un burlan de bere pe balcon, dar n-a fost sa fie…si decalajele astea culturale sunt dureroase si erodeaza viata de cuplu. Mai ales cand ea e mai desteapta si mult mai culta decat el….
Ca de aia o atrage Mirel. Pentru ca-i stilat. Ii pupa mana si-i spune Elena. Acum chiar ca-si da seama ca numele de Elena e mult mai intelectual decat Nutzy. E atat de profund Mirel!
Si-a dat seama in noaptea de dupa ziua nevestei. Giovani prinsese o lucrare de-o saptamana la tara si ea a mers singura la aniversare. Drept e ca nu fusese invitata si nici macar nu se sarbatorea ceva, dar Mirel era singur si avea un vin usurel, cu aroma de stresinica numai bun de baut o noapte intreaga. Si ce noapte-a mai fost. Noaptea care i-a schimbat destinul; care a transformat o Nutzy intr-o Elena.
Si Mirel…Descoperise-n el calitati nebanuite pentru un barbat. Cu cata gratie avea grija sa-i fie paharul mereu plin si cu cata atentie ii asculta fiecare cuvintel, care a alcatuit cuvantarea vietii ei despre soarta intelectualei de Bahlui. Oh, Mirel! Cum i se citea pe chip admiratia pentru piruietele ei intelectuale ...Oh, Elena! Noaptea aceea de mai, cu miros vartos de liliac si gaze de esapament, cu vin de stresinica si cuvintele spuse din capitolul cuvinte nespuse. O noapte in care i s-a revelat noul sau rol in societate, in familie si in scara de bloc. Avea atat de multe de facut! Atat de multe de vazut, atat de multe de simtit! Pentru ca Mirel i-a deschis ochii si i-a redat increderea in propria-i persoana minunata si complexa ce era ea!
Si acum comicul de situatie: peste noapte a venit Gigi de la tzara. Si-a cautat-o, si-a cautat-o, dar degeaba. Nutzy nu era nici in dormitor, nici in sufragerie, nici la sor-sa, nici la ma-sa! Mobilul era pe frigider, jegarii negri si papucii cu margareta de plastic lipseau, asa ca dupa o deductie logica nu putea fi prea departe. Musai ca plecase sa ia o carte de la o vecina si ramasese la cenaclu peste noapte! Dar la care vecina? Hotarase sa astepte calm sa se termine seara culturala si sa o faca pe deranjatul cand ea va intra pe usa. Asta ca s-o oblige sa-i faca, din vinovatie, o oala de sarmale cu sorici.
Pe fereastra intra de-a valma mirosul de liliac si de gaze si zgomotul erotic al vecinilor de deasupra. Halal barbat Mirel asta! I-auzi cum o face pe nevasta-sa sa tipe de placere si de drag!

Niciun comentariu: