miercuri, 31 ianuarie 2018

Jihadul iubirii - 4 - Promisiuni neonorate

După fiecare tranzacție, doamna Grozavu sărbătorește succesul. Cu o zi înainte de a face 77 de ani, și-a târâit picioarele ei strâmbe la mall-ul din oraș de unde a cumpărat cel mai scump și elegant corset franțuzesc. Scump cât jumătate din pensia pe o lună. Pe neprobate.  Ajunsă acasă, obosită și transpirată de căldură și de efort, și-a zburat hainele ude, cu miros de vechi, de stătut, de bătrân.  Le-a aruncat cu ciudă; erau vechi și uzate. Își va lua altele. Noi și frumoase, din mall. Pe cele care le are se vede bazarul de la o poștă. Goală fiind, îndrăzni să se uite-n oglindă:  burta umflată era acoperită până la buric de țâțele lipsite de consistență, și pielea atârna peste niște șunci pe care nu le sesizase până atunci. Dar corsetul ăsta franțuzesc va remedia sculptura fertilității preistorice și o va înlocui cu o cioplitură de manechin tânăr.
Corsetul  fin și lucios, se ascundea tot într-un singur pumn. Era moale, se mula pe fiecare deget, ca și cum s-ar fi lipit pe el. L-a întins pe mâna, până la cot. Senzația de a doua piele, fină și fermă îi creștea stima de sine la cote nebănuite.  Se simțea iar tânăra și seducătoare. Demult nu mai simțise nevoia să iasă în lume, să se expună privirilor, să privească de sus concurența. Adică femeile mai tinere chiar și cu douăzeci de ani! Era fericită în felul neghiob în care doar o promisiune încă neprobată, îți dă iluzia că ai învins timpul. Până să probeze promisiunea elixirului numit corset, doamna Grozavu trase un gât zdravăn de wiskey. Cu entuziasmul ridicat până la narcisism, bătrâna își bagă picioarele strâmbe, cu călcâile crăpate și unghiile îngroșate și transformate într-un fel de copite, în finețea pariziană a lenjeriilor de curtezană. Spre surprinderea ei, corsetul nu era atât de prietenos precum promitea. S-a blocat la nivelul coapselor și cuta formată de rularea acestuia îi tăia carnea bătrână. S-a gândit că viața-i i-a fost nedreaptă. Uite că până la vârstă asta nu și-a putut permite și ea un corset că să știe cum să-l îmbrace. A tras ușurel ruloul blocat peste coapse și l-a adus până la nivelul pântecelui. Acolo și-a îngrămădit burta în materialul fin și prea puțin elastic al corsetului. Operațiunea a fost lungă și anevoioasă. Burta, că un aluat dospit, a intrat doar pe bucăți: întâi partea de jos, care atârna de la gravitație, după care, pe rând, părțile laterale. Și cu asta, a umplut întreagă capacacitate a corsetului. Mai departe, acesta nu mai aluneca deloc.  Nici în sus, nici în jos. Rămăsese cu el blocat între sâni și pântece. Nu mai avea aer, ochii îi ieșeau din orbite, din păr alunecau la vale, în ochi și pe bărbie, valuri de sudoare. Râurile de apă se întâlneau în confluența între sâni, transformându-se în fluviu. Un fluviu care inunda o masă diformă de carne bătrână. După mai multe înjurături, și trageri în forță, corsetul a cedat la cusături și a lunecat lin până sub genunchi.
-Na, că acuma mi-e mare!

Și-a scos un picior, iar cu celălalt i-a dat un șut puternic cu piciorul artrozic. Durerea a depășit ceea ce trăise până atunci, iar piciorul a rămas țeapăn într-o poziție nefirească: lateral în afară din sold și lateral înăuntru din gamba. Și așa a rămas zile întregi: corsetul într-un colț, și ea în altul al iatacului plin de praf și păienjeni.  Noroc că în nerăbdarea de a-și proba corsetul, sacoșa cu whisckey, pastramă și fructele dragonului rămăsese abandonată lângă fotolilul dezmembrat pe care căzuse-n fund de durere. Fix pe telecomanda.  Opt zile s-a uitat la telenovele turcești, a băut whisckey și a mâncat pastramă. Durerea revenea în valuri și pleca alene. Odată cu ea, ura față de Bărbat avea același flux și reflux.

Niciun comentariu: