miercuri, 31 ianuarie 2018

Jihadul iubirii - 1 - Moș Fasolă

Este singura doamnă din sat. Toate celelalte femei se strigă după numele mic. Ea e doamna Grozavu. Așa-i zice și moș Fasolă de câte ori o înjură porcos, cu ciudă. Și o înjură des. 
- Crăpați-ar ochii de broască râioasă, fă doamnă! îi ura moș Fasolă.
Și ea, cu atitudinea-i seniorală, dreapta, țeapănă și descentrată de artroză de la brâu în jos, îi mai arunca  un șarpe peste gard.
Ura dintre ei era veche. De când, bănuia doamna Grozavu, nea Fasolă o pârâse la RENEL că fură curent. Pe vremea aceea, bărbatul ei grozav suda fără încetare. Începuse cu gardul, apoi cu table pentru cotețe, cu table pentru mașină, apoi iar mai suda ceva la gard, și mai făcea iar un acaret. Inspecția i-a prins în flagrant (de aia madam Grozavu credea că-i mâna lui moș Fasolă care le era prieten, și deși nu avea telefon, se uita peste gard la flama). Le-a tăiat curentul și le-a dat o amendă uriașă, de a trebuit să facă un împrumut la banca să o plătească. Apelul la logică prin care bărbatul ei îi explica de fiecare dată că moș Fasolă, neavând telefon și nedesprinzându-se de gard, nu avea cum să organizeze flagrantul, o înverșuna și mai mult.
-Bețivan la bețivan nu-și scoate ochii!
Asta pentru că, toată viața ea a avut ultimul cuvânt.
În timp, au început să se șicaneze reciproc din ce în ce mai des. Moșul își arunca murăturile împuțite și borhotul în față porții ei, doamna Grozavu îi arunca peste gard toate leșurile animalelor care decedau în gospodărie: găini, câini, pisici. Anul trecut i-a aruncat în curte leșul Margaretei, capra cea nătângă care păștea iarba de pe casă.

Sentimentele acestea frumoase și profunde îi  țin vii. Alfel, sunt doi morți care-și târâie picioarele prin praful de pe uliță.

Niciun comentariu: